Ploggen in het Zuiderpark: interview op Radio 1

Tijdens de landelijke opschoondag kwam de NOS naar het Zuiderpark om met parkrunners te praten over ploggen: het opruimen van zwerfafval tijdens het hardlopen of wandelen. 

Beluister het fragment hier of plak deze link in je browser: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/de-taalstaat/f5f674d4-dea0-4f25-b11b-2a354cf52477/2023-03-18-de-taalstaat Spoel door naar 01:01:48. Je hoort mij als laatste.

Op zaterdag 18 maart was de 21e Landelijke Opschoondag, een initiatief van Nederland Schoon. Door heel het land maken vrienden, familie, buren en collega’s Nederland dan een beetje schoner. Hardlopers en wandelaars kunnen dit doen door te ploggen.

Het woord ploggen is een combinatie van de Zweedse woorden “plocka upp” – dat oppakken betekent – en “jogga”. Ook wel uitgelegd als  de samenvoeging van “picking up litter while jogging”. 

Ik was erg blij dat ik tijdens de Zuiderpark parkun mijn steentje bij kon dragen in de strijd tegen zwerfafval. Ik erger me altijd enorm aan alle blikjes, plastic flesjes, kauwgom, sigarettenpeuken en verpakkingen die mensen op straat gooien. Wist je dat een uitgespuugd kauwgumpje wel 20 jaar op straat blijft liggen? En dat de afbraaktijd van een petfles oneindig is?

Geïnspireerd door hardloper en plogger Paul Waye, die van ploggen een leefstijl maakte, en gewapend met handschoenen, ter beschikking gesteld door Nederland Schoon en Brooks Running, gingen we het park door. 

Ik werkte samen met collega parkrunner Sue: zij droeg een grote vuilniszak en handschoenen en ik ging te werk met een prikker, omdat ik met de zes weken oude baby Camil in de draagzak niet zo makkelijk kon bukken. Het was aangenaam en gezellig om in het zonnetje samen op te ruimen. Het geeft een goed gevoel iets terug te doen voor het park waar wij elke zaterdag zo van genieten.

De oogst: vele vuilniszakken vol blikjes, plastic flesjes en wikkels, sigarettenpeuken, zakdoekjes en ander afval.

Hopelijk blijft het park een beetje schoon! En helpen dit soort acties aan om zwerfafval tegen te gaan. Want weet je nog: “Met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak!” 

Ook ben ik benieuwd: heb jij ook meegedaan met de landelijke opschoondag? Heb jij ook ervaring met ploggen? Deel je reactie en tips hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s