Kun je hardlopen in de sneeuw?

Ja! Hardlopen door een besneeuwd landschap is magisch. Ik houd van het knerpende geluid van de sneeuw onder mijn schoenen. Maar het kan ook af en toe ijzig en glad zijn. Als je gaat hardlopen in de sneeuw is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden. Lees hier drie praktisch tips voor hardlopen in de sneeuw.

Afgelopen week was ik in de Franse Alpen en heb ik een paar keer hardgelopen. Dat was genieten! Uitzicht op besneeuwde bergen en rotswanden. Paden door dennenbossen en langs beekjes met kristalhelder water en weilanden met her en der nog sneeuwveldjes. Tijdens het hardlopen kijk ik graag om me heen om te genieten van de natuur. Maar in de schaduw is het uitkijken geblazen: daar kan het extreem glad zijn door gesmolten sneeuw die weer opgevroren is.

Hierbij drie tips voor als jij tijdens je wintersportvakantie gaat rennen – of voor als er in Nederland weer eens een keertje sneeuw ligt!

1. Pas je tempo aan

Als je langzamer rent kun je beter zien waar je loopt en zo de gladde stukken ontwijken. Ook kun je je beter corrigeren als je dreigt uit te glijden. En je hebt meer tijd om te genieten van het mooie landschap om je heen. 

Als je in de bergen gaat rennen, zal je sowieso merken dat je door de hoogte en de hoogteverschillen wat harder moet werken dan normaal. Door de ijle lucht krijg je per ademhaling minder zuurstof binnen. Je hebt misschien sneller het gevoel buiten adem te zijn. Doe het dus rustig aan.

2. Zet kleine pasjes

Het zetten van kleine pasjes helpt om je evenwicht te bewaren en om uitglijden te voorkomen. Als je kleine pasjes zet, landt je ook minder op je hak. Door zoveel mogelijk op je middenvoet en voorvoet te lopen, verklein je ook de kans op uitglijden.

Daarbij plaats ik wel graag de opmerking dat je ook niet dusdanig met je looptechniek mee bezig moet zijn dat je niet meer ontspannen kunt lopen. Lopen in de sneeuw doe je vooral voor je plezier! Het is niet het moment om aan je techniek te werken of om een goede tijd neer te zetten. 🙂

3. Doe trailrunningschoenen aan

Om uitglijden te voorkomen, ren je het liefst op schoenen met een goed profiel. Trailrunningschoenen hebben meer profiel dan gewone hardloopschoenen, wat zorgt voor extra grip. Als je echt lange stukken door de sneeuw gaat lopen, zou je kunnen overwegen om losse sneeuwspikes onder je schoenen te doen. Op ijzige en gladde stukken heb je dan de meeste grip. Maar voor kortere runs waarbij je ook over stukken weg loopt waar geen sneeuw ligt vind ik dat minder handig.

Helaas had ik tijdens mijn laatste verblijf in Frankrijk mijn trailrunningschoenen in Nederland laten staan en heb ik op mijn gewone Asics gelopen. Gelukkig geen uitglijders gehad. 🙂

P.S. Je kunt mij regelmatig vinden in Le Bourg d’Oisans (Frankrijk), mijn tweede thuis. Neem contact met me op als je het leuk vindt om daar een keer samen te rennen of meer wilt weten over hardlopen daar.

2 gedachtes over “Kun je hardlopen in de sneeuw?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s