Filmrecensie en levenslessen: Brittany Runs A Marathon

Jillian Bell speelt de 28-jarige Brittany Forgler in deze op een waargebeurd verhaal gebaseerde film (Paul Downs Colaizzo, 2019).

Wat motiveerde jou ooit om met hardlopen te beginnen? Brittany Runs A Marathon gaat over een jonge vrouw die gaat trainen voor de New York marathon, omdat haar huisarts zegt dat ze te dik is en gezonder moet gaan leven. Een grappige en motiverende film, met veel herkenbare elementen voor hardlopers en deze aspirant marathonloper. Maar ook een ontroerende film, die belangrijke thema’s aanraakt, zoals zelfvertrouwen en zelfliefde. En de worsteling van veel vrouwen met hun gewicht, eetpatroon en body image in een samenleving waarin ongezond eten net zo overvloedig is als reclames met perfecte lichamen.  

De film draaide vorige week tijdens de Runners Night bij Pathé. Met vooraf een leuke workout in de bioscoop verzorgd door Onefit. Extra leuk om er heen te gaan met twee vriendinnen die ik heb leren kennen tijdens de eerste hardlooptraining van Onefit en Yoga4Running ter voorbereiding op de CPC halve marathon van 2018. Ik vroeg Gemmy en Deborah wat ze van de film vonden. 

Wat vond je van de film? 

Gemmy: Als fanatiek hardloopster (vorig jaar mijn 1e marathon gerend) én soms nog zoekend in het leven vond ik het een heerlijk herkenbare film.

Waar gaat deze film over voor jou?

Gemmy: Doorzetten! Waar een wil is, is een weg. Hoe onmogelijk je doel ook lijkt, of het om afvallen gaat, het vinden van een baan, het lopen van een marathon of jezelf openstellen voor liefde. Als je maar in jezelf gelooft kan je je doelen bereiken!

Hardlopen is veel meer dan hard lopen. Het kan levens veranderen. Als iemand die dat zelf ook heeft ervaren, is het mooi om te zien hoe Brittany in aanloop naar de grote race steeds meer haar leven op orde krijgt. Niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal.

Deborah

Welke scène uit de film is je het meest bijgebleven en waarom?

Gemmy: De scene dat Brittany’s (dunne) vriendin, die Brittany niet steunt in haar nieuwe afval- en hardloopdoelen, erg gemeen is en zegt: ook al ben je niet meer dik in je hoofd, je blijft altijd het dikke meisje, de dikke vriendin. Dat vond ik heel gemeen! Brittany beseft gelukkig zelf dat de vriendschap met haar vriendin – die eigenlijk zelf heel onzeker is – haar niets oplevert en verbreekt de vriendschap. Vond het wel een heftige scene.

Brittany en haar ‘vriendin’ die uiteindelijk geen echte vriendin blijkt.

Deborah: De man met de hamer-scène. Elke hardloper heeft het wel eens meegemaakt. Dat je wilt janken en opgeven, met nog slechts een paar kilometer voor de boeg. Om vervolgens je vrienden langs de kant te zien staan, die je aanmoedigen en weer vooruit schreeuwen. Dat kan trouwens ook een wildvreemde supporter zijn, of een andere loper. Gewoon iemand die op dat moeilijke moment je bestaan erkent en je een hart onder de riem steekt. Dat geeft vleugels!

Gemmy: Ow én natuurlijk de scene wanneer Brittany haar huisgenoot/nieuwe vlam in bed probeert te lokken. Hilarisch! Ik treed niet verder in detail want dit is te leuk om zelf te ervaren.  

Wat raakte je en waarom? 

Gemmy: Wat me ontroerde was het moment dat Brittany de marathon rent en het fysiek zwaar begint te krijgen. Ze is al een eind onderweg, maar de finish is nog niet in zicht. Dan wordt ze aangemoedigd door haar hardloopvrienden en hun familieleden (ik schiet vol!). De vrienden die haar onvoorwaardelijk hebben gesteund in dit proces en Brittany omarmen om wie ze is. Het gejoel van bekende die je naam roepen en aanmoedigen, ze staan puur en alleen voor jou aan de kantlijn, geloven in je. Het geeft haar de kracht die ze nodig heeft om door te zetten. Eindelijk accepteert ze hulp, op naar de eindstreep. Ik vond het prachtig!

Eerlijk is eerlijk: het ontroerde me ook omdat ik zelf de marathon heb gerend en het rond de 35KM héél zwaar kreeg. Op het tandvlees over de eindstreep. Uit eigen ervaring kan ik zeggen, support is dan een zeer welkom duwtje in de rug.  

Gemmy

Wat neem je mee uit de film?

Gemmy: LITTLE GOALS! Om je hogere doel te bereiken, stel kleine doelen. Deze uitspraak heb ik deze week denk ik al 3 keer gebruikt. Bij de gedachten als ‘Wanneer krijg ik die pull-ups nou eens onder de knie?’ of ‘Ik moet een droombaan vinden!’ zeg ik tegen mezelf ‘Little goals, Gem, little goals.’

Doet de film iets voor jouw motivatie om hard te lopen?

Gemmy: Jaaaaaaaaaaa, natuurlijk marathon kriebels!

Marjolein: Bij dat laatste sluit ik mij natuurlijk aan! Spannend of het in 2020 dan echt gaat lukken…

Mijn belangrijkste take-aways uit de film zijn dat persoonlijke transformatie tijd vraagt, een proces is met ups en downs, en dat je door klein te beginnen geleidelijk alle domeinen van je leven kan veranderen. 

Marjolein

Brittany wil op een gegeven moment te snel gaan en door te overtrainen raakt ze geblesseerd, waardoor ze niet mee kan doen met marathon waarvoor ze samen met haar vrienden zo lang heeft getraind. Dat staat voor mij symbool voor de onverwachte tegenslagen die we allemaal te verwerken krijgen terwijl we plannen maken en onze doelen nastreven. De telleurstelling is voor Brittany aanleiding om nog dieper en eerlijker naar zichzelf en haar gedrag te kijken en haar relatie met zichzelf en anderen te verbeteren. 

Uiteindelijk draait het niet om afvallen of om hoe snel of hoe ver je kan hardlopen. Het draait er vooral om dat je leert van jezelf te houden en goed voor jezelf en je omgeving leert zorgen.  

Zie ook mijn sfeerimpressie van de Onefit Runners Night bij Pathé.

Like mijn Facebook pagina en volg me op instagram @runwithmarjolein 

Heb jij de film ook gezien? Laat me weten wat jij van de film vond!

2 gedachtes over “Filmrecensie en levenslessen: Brittany Runs A Marathon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s