Waarom hardlopen zoveel meer is dan sport

Mensen vragen mij regelmatig wat ik nou zo leuk vind aan hardlopen. “Ik vind het zo saai!” zeggen sommigen. Onlangs was ik met een vriendin in Cornwall, waar een trailrun langs de prachtige kust me weer eens duidelijk maakte waarom ik zo van hardlopen houd: het is voor mij veel meer dan een sport alleen. Hieronder lees je drie redenen waarom.

Hardlopen is ontdekken

Cornwall is een regio in Zuid-Engeland die bekend staat om ruige natuur, heuvels en heidevelden, prachtige uitzichten, schitterende strandjes en de steile kliffen, schilderachtige haventjes en vissersdorpjes met gezellige pubs. Het is een officiële Area of Outstanding Natural Beauty. Hardloopschoenen in de koffer dus! 

Op zondagochtend gingen we ’s morgens de deur uit, de paden op waar je met de auto niet komt! Ik was nog nooit eerder in deze regio geweest, dus ik stond te popelen de omgeving te verkennen. Onze route ging door een klein natuurreservaat, over het strand en vervolgens over het coastal path de heuvel op en af naar het volgende strand.

Wat een ervaring voor de zintuigen! De kou van de wind en de warmte van het zwakke ochtendzonnetje op mijn blote armen en gezicht. Het geluid van de meeuwen en de golven tegen de rotsen. En die prachtige kleuren: de blauwe zee schitterend in het zonlicht, de glinsterende zwarte rotsen, de zandkleurige stranden, de groene heuvels met hier en daar bomen en heggen in herfstkleuren met daarboven een opgeklaarde blauwe lucht. Het was boven verwachting mooi!

Ik had geen leukere manier kunnen bedenken om het nieuwe thuisland van mijn vriendin Tess te leren kennen. 

Hardlopen is een les in levenskunst

Cornwall wordt ook wel eens ‘Engelse Rivièra’ genoemd, omdat het dankzij de warme golfstroom een milder klimaat heeft dan de rest van Groot-Brittannië. Helaas was daar de eerste dagen weinig van de merken… De BBC gaf zelfs een ‘code geel’ weerswaarschuwing af vanwege hevige regen en wind en overstromingsgevaar. 

Ons plan om zaterdagochtend mee te doen met de Trelissick Parkrun, een 5km trailrun, liep dus letterlijk in het water. Sinds onze aankomst had het non-stop geregend. Geen optimale condities voor een trailrun: door hevige regen veranderen de paden in heuse modderglijbanen.

Terwijl ik teleurgesteld door het raam naar de stortregen keek, schoot me iets te binnen over de Stoïcijnse levenskunst. Volgens Stoïcijnse filosofen kun je slecht weer gebruiken als les in acceptatie. Accepteer de wisselvalligheid van het weer en het leven, is het devies. Soms regent het, soms schijnt de zon. Soms zit het leven mee, soms zit het tegen. 

Zo is het ook met hardlopen: je kan plannen maken en je nog zo goed voorbereiden, vaak loopt het toch net even anders. Door slecht weer, of blessures (zie mijn vorige blog). In plaats van te mopperen, kan je je dan maar beter aanpassen aan de nieuwe situatie. Hardlopen dwingt je te leven in het moment. Je traint niet alleen je conditie, maar ook je incasserings- en aanpassingsvermogen. 

Dus we maakten een nieuw plan. Want zoals zo vaak, scheen de zon de volgende dag weer. Zo renden we – alsnog door de modder – onze eigen “parkrun”. En ontdekten we bovendien het goede nieuws dat Parkrun nu ook naar Nederland komt

Hardlopen is vriendschap

Dankzij het hardlopen heb ik nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vrienden gemaakt en bestaande vriendschappen verdiept. Tess is één van mijn vriendinnen die ik mede door het hardlopen beter heb leren kennen; al rennend heb ik nu zelfs ook haar nieuwe woonplaats ontdekt.

Tijdens het hardlopen is er tijd om bij te praten, lief en leed te delen. Ik hoor sceptici en niet-hardlopers denken: hoe kan je nou al rennend en hijgend een gesprek voeren? 😉 Ik verwijs graag naar de praattest die ik als beginnend hardloper van ‘mijn vriendin Evy‘ heb geleerd: zolang je tijdens het hardlopen nog normaal kunt praten is je tempo goed. 

Ik ben dus erg fan van lange langzame duurlopen met vriendinnen! Gezonder dan in de kroeg bijkletsen! Binnenkort meer over hardlopen met vrienden. Voor nu: dank jullie wel! 

Kijk voor meer mooie plaatjes ook op mijn instagram @runwithmarjolein en @mdrhappybynature en like mijn Facebook pagina.

Herkenbaar? Laat me weten of jij ook altijd je hardloopschoenen meeneemt op vakantie! 

2 gedachtes over “Waarom hardlopen zoveel meer is dan sport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s