In één week van runner’s high naar runner’s low, en nu weer door…

Euforisch was ik, de dagen na de CPC Loop in Den Haag. Zo trots op mijn nieuwe PR van 1u47min op de halve marathon. Met een brede lach op mijn gezicht ging ik die maandag erna naar mijn werk. Ik kon nog nét de neiging onderdrukken om op het Ministerie naast mijn Rijkspas ook mijn medaille om m’n nek te dragen! Ik was vol vertrouwen dat het volgende maand in Rotterdam helemaal goed zou komen met mijn eerste hele marathon! Het liep anders…

Nog nooit zo blij geweest met mijn CPC-medaille!

Een paar dagen later zat ik in de Grote Kerk bij een inspirerende bijeenkomst van de Kleurrijke Top 100 en de Rijksoverheid naar aanleiding van internationale vrouwendag. Het thema was vrijheid. Ik zat op de eerste rij en kreeg meteen een microfoon onder m’n neus met de vraag wat vrijheid voor mij betekende.

“De mogelijkheid om te doen waar je gelukkig van wordt en om anderen te helpen doen waar zij gelukkig van worden” antwoorde ik. 

Ik dacht ook aan hardlopen, een sport die ultieme vrijheid biedt om te gaan waar en wanneer je maar wilt. Ik had ook de marathon van Rotterdam in mijn achterhoofd: zou het doorgaan, of zou het Corona-virus steeds verder onze vrijheid belemmeren en roet in het eten gooien?

Precies op het moment dat de bijeenkomst afgelopen was, werd aangekondigd dat er nieuwe maatregelen van kracht gingen om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Er mochten geen evenementen met meer dan 100 mensen meer plaatsvinden. 

Bijeenkomst in de Grote Kerk voor internationale vrouwendag 2020.

Ik voelde de bui al hangen en pakte mijn telefoon. Daar was het dan: het bericht dat ook de marathon van Rotterdam was afgelast… Het bericht waardoor ik in minder dan één week van een runner’s high naar een runner’s low ging. 

Al maanden stond mijn dagelijks leven in het teken van wat mijn eerste marathon zou gaan worden. Eten, drinken, slapen en de planning van mijn hardloop- en krachttrainingen, yoga en sociale afspraken… alles was erop gericht om op 5 april optimaal voorbereid aan de start staan. Het voelde dus echt even als een zwart gat toen dat alles ineens plotsklaps niet meer relevant leek. 

Gezond eten, een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de marathon!

Inmiddels is het alweer een week geleden en heb ik het slechte nieuws verwerkt. Ik heb er vrede mee dat die eerste marathon er voorlopig niet in zit. Het is in licht van wat we nu weten over de aard en omvang van de Corona-crisis natuurlijk ook allemaal heel betrekkelijk. Er zijn ergere dingen om je nu over op te winden. 

Levenskunst in tijden van Corona

Niettemin vormt deze nieuwe situatie wel een uitdaging. Ik probeer deze gelegenheid aan te grijpen om mezelf verder te bekwamen in de levenskunst. Hoe zorg je dat je tijdens de Corona-crisis mentaal en fysiek fit blijft?

Tip 1: Geef ruimte aan wat er is 

De afgelopen dagen waren voor mij een emotionele achtbaan. Van runner’s high naar runner’s low. Daarna de toenemende bezorgdheid over de Corona-crisis. Ik voelde me een beetje verdoofd door de ongerustheid en onzekerheid. Ik worstelde ook met enerzijds de behoefte om de laatste ontwikkelingen op de voet te volgen, en anderzijds de behoefte me af te sluiten voor al dat slechte nieuws. Social distancing, zoveel mogelijk binnen blijven en thuiswerken roepen ook gemengde gevoelens op…

Road to Marathon… voorlopig uitgesteld.

Aangename gevoelens willen we doorgaans zo intens mogelijk beleven en zo lang mogelijk in stand houden. Onaangename gemoedstoestanden willen we liever snel weer kwijt. Een belangrijke les uit de mindfulness is dat het willen vasthouden, wegdrukken of anderszins willen controleren van onze gevoelens, weinig zin heeft en zelfs contraproductief kan zijn. 

Wat kun je dan wel doen? Observeren en weer loslaten… Het is goed om ruimte te maken voor al die verschillende emoties, gevoelens en gedachten. Probeer ze met liefde en compassie voor jezelf te onderzoeken. Jezelf dus niet op je kop te geven over bepaalde reacties. Of jezelf niet als instabiel te brandmerken als je heen en weer geslingerd wordt tussen verschillende gemoedstoestanden.

Eén van de uitgangspunten van mindfulness is dat je leert jezelf niet te identificeren met je gedachten. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Dat geeft ook een gevoel van vrijheid, nietwaar?

Technieken om je daarin te trainen zijn bijvoorbeeld meditatie en journaling. Misschien heb je daar nu wel meer tijd voor? Meditatie leert je om je gedachten zonder oordeel te observeren. Schrijven kan een meer analytische manier zijn om orde te creëren in je gedachten. En als je het vanuit je gevoel probeert te doen is het een mooie manier om verbinding te maken met je onderbewuste en innerlijke wijsheid.

Benader me gerust als je hierover meer tips wilt. Ik heb ervaring met diverse meditatie apps en heb inmiddels vele dagboeken volgeschreven.   

Tip 2: Investeer in je gezondheid 

Ja, na het bericht dat de Rotterdam marathon werd uitgesteld heb ik in de stad een wijntje gedronken en een frietje gegeten (de horeca was toen nog open). En ja, omdat ik sinds het begin van de marathontraining bijna niet meer drink, lagen er in mijn koelkast nog een paar flesjes Corona uit het tijdperk dat Albert Heijn die nog zonder dat het raar zou zijn in de bonus kon doen. Die zijn nu op. 

De laatste Corona…

Maar na een paar dagen van toegeeflijkheid ben ik weer teruggekeerd naar mijn gezonde voedingspatroon. Ik merk meteen dat ik me mentaal en fysiek weer fitter voel, en dat is nu belangrijker dan ooit. 

Dat is voor mij ook vrijheid: kiezen voor gezondheid. Elke dag probeer ik mijn brein en lichaam te trainen minder afhankelijk te worden van verlangens naar ongezonde snacks. Om wilskracht te trainen helpt het om aan je lange termijn doelen te denken: ik kies voor gezonde voeding die bijdraagt aan mijn vitaliteit, zodat ik op latere leeftijd ook gezond en fit ben. Gezonde voeding is de simpelste preventieve maatregel tegen allerlei (welvaart)ziektes.

Helaas zijn gezonde producten – denk aan bessen, superfoods en andere producten die je gezondheid een boost kunnen geven – vaak wel prijziger dan ongezond eten. Maar denk aan al het geld dat je deze maand bespaart doordat je door de Corona-maatregelen nu niet uit eten, naar de kroeg of naar de bioscoop kan! Dat geld kun je nu misschien toch beter aan gezond eten uitgeven in plaats van uit verveling online te gaan shoppen…

Nu is hét moment om verse groeten en fruit te kopen, in plaats van kant-en-klare maaltijden in zakjes en wc-papier te hamsteren.

Oh zo blij eindelijk ergens toiletpapier gevonden! 😉

Tip 3: Ga naar buiten en geniet van het voorjaar

We blijven en werken allemaal zo veel mogelijk thuis en mijden sociale gelegenheden. Juist daarom is het van belang ook af en toe even naar buiten te gaan. Of je nou een rondje gaat hardlopen, een wandelingetje naar de supermarkt maakt, of tijdens je pauze even in je tuin of op je balkon gaat zitten, probeer wat frisse lucht en zonnestralen te pakken. Goed voor je immuunsysteem en je dagelijkse portie vitamine D. 

Als je gaat hardlopen, put jezelf dan niet teveel uit. Lange duurlopen of intensieve intervaltraining zijn een aanslag op je lichaam. Je verzwakt daarmee je afweersysteem. In deze periode kun je beter vaker korte loopjes doen. Daarmee houd je je conditie op peil en krijg je genoeg beweging.

In Nederland mag je vooralsnog gewoon de straat nog op zonder van tevoren om toestemming te hoeven vragen, zoals mijn vrienden in Frankrijk dat nu moeten doen. Uiteraard belangrijk om drukke plekken te mijden en onderling 1,5m afstand te houden, maar er is nog steeds volop gelegenheid om van het voorjaar te genieten. Wees dankbaar voor die vrijheid en maak er (verstandig) gebruik van!

Dus trek die hardloopschoenen maar aan! 

Geniet van het voorjaar!

Hoe ga jij om met de Corona-crisis? Laat een reactie achter!

Like mijn Facebook pagina en volg me op instagram @runwithmarjolein 

12 gedachtes over “In één week van runner’s high naar runner’s low, en nu weer door…

 1. Hoi fitte Marjolein,
  Bedankt voor je positieve verhaal in tijden van de Corona-virus. Jouw tekst stimuleert me om op een positieve manier met de crisis om te blijven gaan. Zo leuk om je stukje over vrijheid te lezen. Vrijheid zit in je hoofd; je gedachten zijn van jou. Daardoor voel ik me ook niet gevangen in mijn huis in Frankrijk, nu we dat zo min mogelijk mogen verlaten. Wat een plezier om zo mee te helpen aan het bestrijden van het Corona-virus. Door zoveel mogelijk thuis te blijven kan ik meewerken aan het beleid zo min mogelijk slachtoffers te maken.
  Je blog maakt me vrolijk en helpt me te beseffen hoeveel jezelf kunt doen om positief te blijven denken. Als één weg afgesloten is, kun je met creatief denken een andere weg vinden om toch je grotere doel te bereiken. Dank je wel!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat zeg je mooi! Het is een mooi hoe iedereen zijn steentje bijdraagt. Positief blijven maakt ons creatiever in het vinden van oplossingen en kunnen volhouden, want dit gaat een lange adem vergen. Dank je wel voor je reactie!

   Like

  1. Dank je wel, dat is leuk om te horen! Ik probeer inderdaad altijd een positieve benadering te kiezen. Omdenken, focus verleggen, ect. Daar kunnen er allemaal onze kwaliteit van leven mee verbeteren! Stay healthy and safe!

   Like

 2. Hi Marjolein, wat een fijne post! Ik merk zelf als stadsjongen steeds sterker hoe prettig het is om in de natuur te zijn. Rust, weinig prikkels… Ik heb daar zelf in tijden van corona ook steeds meer behoefte aan. Keep up the good work!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Marjolein, zit ik even te scrollen als nieuwkomer hier op WordPress. En door de titel (kop) dacht ik ga ik maar eens verder kijken wat ze schrijft. Dan zeg ik wat een mooi positief verhaal. Dat is in deze rare Corona tijd welkom en ook dealen met de situatie want tja de 1ste Marathon voor jou helaas niet aan de orde, maar top dat je het losgelaten hebt. En deze crisis gaan wij allemaal overwinnen en lopen over een tijdje (wanneer weten bij nog niet) weer met honderden loopmaatjes gezellig te hobbelen bij een evenement zeker weten. Ik zeg Stay Healty and Safe!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat tof dat je mijn blog gevonden hebt en zo’n leuke reactie achterlaat! En welkom op WordPress 🙂 Ook een blog gestart? Helemaal met je eens: we gaan deze crisis met elkaar overwinnen en dan komen er weer genoeg hardloopevenementen om samen van te genieten!

   Like

   1. Yep Marjolein, Ik ben ook actief en inschrijf vooral blogs over mijn hardlooptrainingen en gelopen evenementen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s