Hardlopen met een… kinderwagen?

Hoe blijf je hardlopen als je een baby hebt? Dat heb ik me tijdens mijn zwangerschap en na de geboorte van ons zoontje Xavier (29 januari 2021) vaak afgevraagd. In dit blog vertel ik je over mijn zoektocht naar de perfecte kinderwagen voor rennende ouders en deel ik mijn tips voor waar je op kunt letten bij de aanschaf van een hardloopkinderwagen.

Op zoek naar de perfecte kinderwagen voor rennende ouders

Samen hardlopen was één van de dingen die mijn partner Davy en ik graag samen deden, zowel korte rondjes in de ochtend voor het werk, of lange tochten in het weekend. Hoe doe je dat als er een kindje is en je dus niet zomaar meer je hardloopschoenen aan kunt trekken en de deur uit kunt rennen? Onze zoektocht naar hoe we als gezin ons passie voor hardlopen konden blijven delen leidde ons naar… een hardloopkinderwagen.

Een kinderwagen uitzoeken was iets waar ik best tegenop had gezien: ik had gehoord dat de keuze enorm was, evenals het bedrag dat je voor een goede kinderwagen mocht neertellen. Gelukkig kreeg ik versterking van mijn moeder. Het leek ons wel een grappige ervaring om eens een kijkje te nemen in zo’n megawinkel met babyspullen. Een gezellig moeder-dochter uitje na een bewogen periode: mijn moeder had een ongelukkige val gemaakt waarbij ze haar beide voeten en enkels had gebroken, waardoor ze maanden niet had kunnen lopen. Met haar rollator en krukken in de achterbak, reden we naar Babypark in Barendrecht. 

Tip: als je vriend ook maar enigszins op die van mij lijkt, kun je beter met je moeder naar Babypark gaan om te gaan shoppen… 

Keuzestress

Toen we aankwamen op de verdieping met kinderwagens en autostoeltjes viel mijn mond open van verbazing: wat een groot aanbod! Muren vol kinderstoeltjes en rijen met buggy’s… In de showroom stond zelfs een echte auto om stoeltjes uit te proberen en er was een parcours aanwezig met diverse ondergronden om de kinderwagens op te testen. Ik was helemaal overweldigd – waar te beginnen? – en vreesde voor een aanval van keuzestress… 

Gelukkig wist ik dat onze nieuwe kinderwagen in elk geval aan één criterium moest voldoen: hij moest geschikt zijn om mee te gaan hardlopen. Dat maakte de keuze een stuk makkelijker! De verkoopster had welgeteld één model staan dat zich hiervoor leende: de Thule Urban Glide 2. Ik was meteen enthousiast, en opgelucht! De verkoopster legde uit dat er ook een reiswiegje bij hoorde, dat je er tijdens de eerste maanden op kunt zetten. Het showmodel met winterslaapzak mocht tegen een aantrekkelijke prijs mee naar huis. Ik besloot toch om thuis eerst nog wat vergelijkend warenonderzoek te toen. 

Online zoektocht: voor ieder (budget) wat wils

Mijn online zoektocht leidde me naar diverse merken die hardloopkinderwagens aanbieden; zoals Thule, Joovy en Hauck. Er is qua vormgeving en budget voor ieder wat wils. Mocht je er geen fortuin aan willen uitgeven, dan zijn de wagens van Hauck vanwege hun stuk lagere prijs wellicht interessant. Thule is de meest luxe variant. Joovy zit er een beetje tussen in biedt een goede prijs-kwaliteit verhouding. 

Tip: op bol.com vind je hier een handige adviespagina om een kinderwagen te kiezen. Je kunt daar de filter “geschikt om mee te sporten” aanvinken.

Tips voor het kiezen van een hardloopkinderwagen

Waar moet je op letten als je een kinderwagen wilt kopen waarmee je kunt gaan hardlopen?

Dit zijn mijn tips:

 • In vergelijking met een gewone kinderwagen, moeten de wielen van een hardloopkinderwagen wat verder uit elkaar staan voor extra stabiliteit. Koop een driewieler met een zwenkbaar voorwiel, dat je kunt vastklikken als je gaat rennen. 
 • Een goede hardloopkinderwagen heeft ook grotere wielen, die idealiter geschikt zijn voor elk terrein. Dan hoef je je namelijk niet te beperken tot het fietspad, maar kun je op al je favoriete paden hardlopen, bijvoorbeeld ook in het bos. 
 • Kies een lichtgewicht ontwerp. Hardlopen met een kinderwagen is een stuk zwaarder dan zonder, dus hoe lichter hoe beter. 
 • Check of de wagen een soepele vering en met lucht gevulde banden heeft, zodat jij comfortabel kunt rennen en je kind lekker zit en niet te veel heen en weer wordt geschud als er hobbels in de weg zitten.
 • Kies een kinderwagen met één duwstang, zodat je deze met één hand kunt manoeuvreren. Dit is handig als je bijvoorbeeld je andere hand nodig hebt om even op je sporthorloge te kijken of zweet uit je gezicht weg te vegen. De duwstang moet ook in hoogte verstelbaar zijn, zodat degene die duwt in een goede loophouding kan blijven lopen, en grip blijven bieden als je gaat zweten. 
 • Een geïntegreerde draaihandrem in de duwstang is praktisch en veilig: je kunt dan direct stoppen en gemakkelijker je snelheid regelen, wat handig is bij het hardlopen op heuvelachtig terrein, vooral als je bergafwaarts gaat.
 • Sommige modellen hebben een polsband aan de stang zitten. Handig, zo gaat je kinderwagen er niet zonder jou vandoor!
 • Kijk ook naar andere aspecten die bijdragen aan de veiligheid en het comfort van je baby. Van groot belang is een stevig zitje met een meerpunts-gordelharnas, zodat je baby niet uit de wagen valt als hij in slaap dommelt terwijl jij rent. Reflectoren op de kinderwagen zorgen voor betere zichtbaarheid in de schemer. Check hoe het zit met de ventilatie en of de kinderwagen jouw baby voldoende bescherming biedt tegen wind, zon en regen. 
 • Tot slot, heeft de kinderwagen voldoende opbergruimte om bijvoorbeeld een bidon, energierepen, een (regen) jas en spulletjes voor je baby mee te nemen?

Onze keuze: de Thule Urban Glide 2

Wij besloten uiteindelijk voor Thule Urban Glide 2 te gaan, vanwege de betrouwbaarheid van het merk en omdat ik deze in de winkel al even had kunnen testen. 

Onze keuze: de Thule Urban Glide 2.

Inmiddels hebben wij onze kinderwagen al uitgebreid gebruikt tijdens het hardlopen in Den Haag en in de bergen in Frankrijk. Ik deel mijn ervaringen graag met alle ouders die op zoek zijn naar een manier om te blijven hardlopen na de geboorte van hun kindje. 

Mijn review van de Thule Urban Glide 2 hardloopkinderwagen lees je binnenkort hier! 

Ik hoop dat dit blog jou helpt om je keuze te maken bij de aanschaf van jouw hardloopkinderwagen.

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen met hardlopen met een kinderwagen. Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat! 

5 gedachtes over “Hardlopen met een… kinderwagen?

 1. Superleuk om te lezen en ben er ook ongekend fan van. De Thule wagen is zo wendbaar en er is zelfs een wereld record mee gevestigd. Goedkoop is vaak duurkoop als je op prijs een hardloopkinderwagen selecteert, kwaliteit merk je gelijk in het gebruiksgemak Dan voor het delen, veel van geleerd!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hi Marjolein! Super interessant om je blog te lezen! Ik ben bezig met mijn afstudeerproject aan de TU Delft en doe onderzoek naar de relatie tussen bewegen/sporten en kinderen hebben en in het bijzonder hardloopkinderwagens🏃🏾🏃🏽‍♀️. Zou je het leuk vinden om hier een keer met mij over te bellen om jouw ervaringen te delen? ☺️

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Avelien, wat leuk om te lezen dat je het blog interessant vond en hier je afstudeerproject over doet! Een interessant onderzoeksveld. Ik deel mijn ervaringen graag! Ik heb je een berichtje gestuurd via LinkedIn. Sportieve groet, Marjolein

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s